Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013



ΠΑΙΧΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

 
1.   Γράφουμε πάνω σε πλαστικά καπάκια τα γράμματα της αλφαβήτα σε κεφαλαία και πεζά. Γράφουμε, επίσης, τα γράμματα σε ένα κομμάτι χαρτί. Τοποθετούμε το χαρτί  μπροστά στο παιδί . Πρέπει να τοποθετεί τα καπάκια πάνω στα γράμματα που είναι γραμμένα στο χαρτί. Στην αρχή παίζουμε μόνο με τα κεφαλαία, μετά με τα πεζά και στο τέλος ανάμεικτα.


2.  Ψαρεύουμε καπάκια-γράμματα και μαντεύουμε σε ποιον ανήκει αυτό το γράμμα.


3.  Παίζουμε με το αρχικό γράμμα μιας εικόνας. Στην αρχή μπορεί να είναι φωτογραφίες από αγαπημένα πρόσωπα , αργότερα από διάφορα αντικείμενα.
Τοποθετούμε μπροστά στο παιδί τη φωτογραφία ή την εικόνα και το παιδί πρέπει να βρει το καπάκι με το σωστό αρχικό γράμμα. Επόμενο στάδιο να σχηματίζουν απλές λέξεις ΣΦΣΦ (σύμφωνο –φωνήεν). 




4.  Χρησιμοποιούμε σύρμα  καθαρισμού πίπας για να σχηματίσουμε τα γράμματα . Αυτό βοηθά τα νήπια να  κάνουν σχήματα των γραμμάτων  μιλάμε για τον ήχο των γραμμάτων, και βάζουμε τα γράμματα αναλογία με τη  μορφή.


5.  Σχηματίζουμε το πρώτο γράμμα μας ή των αγαπημένων προσώπων με διάφορα υλικά (τουβλάκια lego, αυτοκινητάκια, φασόλια κ.ά.)



6. Φτιάχνουμε καρτέλες με φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων και το αρχικό γράμμα. Αργότερα κόβουμε εικόνες από περιοδικά συζητάμε για το αρχικό γράμμα. 



7.  Σε επόμενα στάδια γράφουμε σε καρτέλα το όνομα του παιδιού. Χτυπάμε παλαμάκια τις συλλαβές του ονόματος και κόβουμε τα γράμματα σαν παζλ. Ονομάζουμε τα γράμματα, λέμε τον ήχο τους. Ανακατεύουμε και τα παιδιά προσπαθούν να τα βάλουν σε σειρά.


8.  Με ζυμαράκι ή πλαστελίνη σχηματίζουμε τα γράμματα του ονόματός μας.


9.  Σε ξύλινα μανταλάκια γράφουμε γράμματα και τα παιδιά τα βάζουν σε σειρά ώστε να σχηματίσουν τα ονόματα της οικογενειας.


 10.  Σε ένα ταψάκι βάζουμε αλεύρι και αφήνουμε το παιδί να γράφει μέσα με το δάχτυλό του, στην αρχή, τα αρχικά γράμματα των ονομάτων της οικογένειας και αργότερα ολόκληρα τα ονόματα.


11.  Παίζουμε με μαγνητικά γράμματα ή φτιάχνουμε δικά μας και σχηματίζουμε τα ονόματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου